PİLAVLAR YEMEK TARİFLERİ

KLASİK PİRİNÇ PİLAVI TARİFİ

Kavurma yöntemiyle pilav yapımı

MALZEMELER

(5-6 Kişilik)

( Ölçü: 1 su bardağı 240 ml, 1 yemek kaşığı 15 ml’dir. )

2 su bardağı / 420 g uzun taneli pirinç

3 su bardağı / 720 ml sıcak su veya tavuk suyu

2 yemek kaşığı / 30 ml ayçiçek yağı+2 kaşığı / 30 g tereyağı karışımı

( veya sadece 60 g tereyağı)

1,5 adet kesme şeker

4-5 damla limon suyu

Dilediğiniz kadar Tuz

Not: Bulabilirsem tatlı küçük bir soğanın en dış kabuğunu soyup, bütün halde ekliyorum. Pişme tamamlanınca soğanı tencereden çıkarıyorum.

Ustaların pek çoğu pilava parlaklık vermesi yağın bir kısmını ayçiçek yağı bir kısmını ise tereyağı olarak kullanırlar. Parlaklık değil sadece lezzet diyorsanız hepsini tereyağı da kullanılabilirsiniz. Tereyağı pişmiş taneler üzerinde daha iyi tutunduğundan dolayı her lokmaya kattığı lezzet tabi ki tartışılmaz 🙂

1.Pirinci, su berraklaşıncaya kadar iki üç kez yıkayın.

2.Sonra suda 15 dakika ıslatıp, kevgirde suyunu iyice süzün.

3.Pilav tenceresine ayçiçek yağının tamamını, tereyağının ise bir kısmını ekleyin. Yağ kızdıktan sonra pirinci ekleyin. Kavurmaya başladıktan 1 dakika sonra tuzu ekleyin ve yavaş hareketlerle kısık ateşte saydamlaşıncaya kadar kavurun. Pirincin renginin koyulaşmasına ve kırılmasına izin vermeyin.

4.Sıcak suyu, birkaç damla limon suyunu ve şekeri ekleyip 1 dakika kadar kuvvetli ateşte pişirin. Sonra ateşi iyice kısarak tencerenin kapağını kapatın pirinçler suyu tamamen çekinceye kadar pişirin. Yumuşaklığını kontrol edin gerekirse sıcak su ekleyip birkaç dakika kadar daha pişirin. Su gerekip gerekmediğini anlamak deneyim gerektiriyor 🙂 Pilavın dinlenme aşamasında da pişmeye devam ettiğini göz önünde bulundurunuz.

5.Tereyağının kalan kısmını ekleyerek tencerenin ağzı sıkıca kapalı ve araya kağıt koyarak, 15 dakika kadar dinlendirin. Sonra çatalla kabartarak pişmeyi tamamen durdurun ve servis edin.

Tereyağının bir kısmını sonradan eklenmesi tereyağı kavrulmadığı için pilavın tadını farklılaştırıyor.