TATLILAR YEMEK TARİFLERİ

MATCHALI TARİFLER

Matcha çayı ve lattesi, matchalı krep ve muhallebi

Bence matcha ikinci denemeyi hak eden bir gıda maddesi. Benim tavsiyem ilk kez deniyorsanız sütlü ve şekerli tariflerle başlayın 🙂

KLASİK MATCHA ÇAYI HAZIRLANMASI

MALZEMELER :

( Ölçü : 1 çay kaşığı 2.5 ml, 1 yemek kaşığı 15 ml’dir.)

1 çay kaşığı matcha

1 kahve fincanı / 70 ml sıcak su

1. 1 çay kaşığı matchayı süzgeçten geçirerek bir kahve fincanı içerisine eleyiniz. (Bu işlem çayın su içerisinde daha iyi dağılması için gereklidir.)

2. Üzerine 1 yemek kaşığı kadar (15 ml) sıcak su ekleyip karıştırın ve kıvamlı bir karışım elde edin.

Matcha çayının hazırlanmasında ideal su sıcaklığı 80°C dir.Kaynattığınız suyu 1,5-2 dakika kadar tezgah üzerinde bekletirseniz uygun sıcaklığa düşecektir.

3. Fincanının suyunu tamamlayıp köpürünceye kadar iyice karıştırınız. Yanında bir lokum eşliğinde tüketime hazırdır 🙂

Karıştırma için özel hazırlanmış bambu bir çırpıcı kullanılıyor. Ben bunun yerine fotoğraftaki küçük tel karıştırıcıyı ya da pilli süt köpürtücüsünü kullanıyorum.

Matchayı bu şekilde sade çay olarak tüketmenin lezzetli olup olmadığını merak ediyorsanız; lezzetli, yumuşak içime sahip matcha pahalıdır ve üretiminde yüksek standartları gerektirir. Bu standartta bir matcha temin etmediyseniz ve matcha’yı ilk kez deniyorsanız kalan paketi bir kenarda unutmanız çok mümkündür. Sağlığa faydalı bileşenleri için matchanın tadı acı da olsa içerim. 🙂

Matcha ne kadar içilmeli sorusunun net bir cevabı maalesef yok ancak günde iki fincandan fazla içilmemesi yönünde uyarılar bulunmaktadır.

MATCHALI MUHALLEBİ

Matchanın muhallebiye verdiği sıradışı rengi ve tadı beğendim.

matchalı muhallebi

1/2 litre sütten yaptığım klasik muhallebiye 1/2 yemek kaşığı yani 7 gram kadar matcha koyuyorum.Tabi bu miktar elimizdeki matchanın tadının yumuşaklığına göre değişebilir. Ayrıca süslemek için üzerine çay kaşığının ucuyla matcha serpiyorum.

Tadı nasıl mı? Maalesef matcha şekerle oldukça lezzetli 🙂

SÜTLÜ MATCHA (LATTE)

sütlü matcha

1,5-2 çay kaşığı matchayı 50 ml sıcak su içerisinde karıştırarak iyice dağılmasını sağlayın. Üzerine 200 ml sıcak süt ve şeker ekledikten tekrar iyice karıştırın. (Sıvıların 80°C civarında olması gerektiğini unutmayalım.)

Benim için en lezzetli Matcha tüketme şeklinin bu olduğunu belirtmeliyim. Şeker yerine tatlandırıcı kullanıyorum, bal da kullanabilirsiniz.

MATCHALI KREP

Matchalı krebin tadı hiç fena olmadı ama bir daha yapar mıyım?

Cevabım: Sanmıyorum 🙂

matchalı krep